mercredi 17 septembre 2014

Kardoen plant

De kardoen is een distelachtige plant , die je kunt eten als groente. Kardoen is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Hoe smaakt dat, en welke recepten zijn er?


Plus: hoe kun je zelf kardoen kweken?


Algemene omschrijving Deze Middellandse Zeegebied- plant lijkt op een forse distel of artisjok.

Wilde distels zien we meestal niet graag in onze tuinen. Maar er zijn uitzonderingen. Cynara cardunculus) is een nauwe verwant van artisjok.


Van de plant word het onderste deel van de bladschede gegeten. De bloemkleur is blauw en de bloeitijd is van ca.


Ze zijn warmteminnend en beperkt winterhard. Een plant die prachtig oogt in de tuin en zowel geschikt voor de groente- als de siertuin. In onze klimaatzone wordt de kardoen verbouwd als een éénjarig gewas, doch in zijn natuurlijke vorm gaat hij de winter door als een tweejarige plant.

Als u op tijd zaait, bloeit kardoen al in het eerste jaar. Gebleekte bladribben ( middels jutezak) kan u gekookt eten. Daartoe kan men de plant voor de bloei . Voldoende licht is van essentieel bij het kweken van kardoen : kies daarom voor een zonnige en droge plek. De verwachtte hoogte van deze plant is maar liefst . De kardoen (het iets kleinere neefje van de artisjok) komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied.


Daar werd de plant door de Grieken en Romeinen al . De gekweekte kardoen is een forse plant , die kan uitgroeien tot wel meter.


Gebruik: De kardoen Natuurlijk gebruikt bij waterafdrijving. Dit kruid blijkt rijk aan de mineralen calcium (Ca) en magnesium (Mg) te zijn. Hou een meter afstand tussen de planten.


Door de lange penwortel laat kardoen zich niet verplanten . Bij ons wordt de kardoen meestal eenjarig gekweekt omwille van de fraaie blauwe distelbloemen die, wanneer de plant vroeg gezaaid wordt, nog hetzelfde jaar . Plant familie: Asteraceae (Composietenfamilie). Plantenfuncties: groentes, vers eetbaar, verwerkt eetbaar. Romeinen en de Grieken gegeten.

De plant werd al vanaf de vierde eeuw v. In Zuid-Europa wordt de plant.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.