lundi 23 avril 2018

Yacon telen

Wil je aan de slag met het telen van appelwortel dan kan het een uitdaging . De yacon geeft in ons klimaat een zeer goede opbrengst. Hij gedijt in zowat alle grondsoorten, heeft een grote waterbehoefte en houdt van een warme beschutte. De meest complete beschrijving van de geschiedenis, voedingswaarde en teelt van deze wortelknol uit de Andes.


Ze verkiest een plaatsje in de zon en groeit op bijna alle bodemtypes.

Bijvoorbeeld voor welke gewassen je dit jaar gaat telen. Peru is de bakermat voor heel wat eetbare knollen. Noem er één en je vindt zijn herkomst in die omgeving.


Gebruik je graag frisse kruiden om je eten op smaak te brengen?


Nu is het ideale moment om kruiden te kweken op je terras. Nog véél meer aparte groenten vind je in mijn Moestuin e-boek, een must voor elke serieuze moestuinier. Yacon bijvoorbeel ook wel apple . Eerste weken: erg trage groei.

Na weken: bodem volledig bedekt. Vanaf dan explosieve groei. Teelt zo lang mogelijk aanhouden.


Plant de stengelknollen ( met ogen) vanaf eind april op een afstand van 50cm tot elkaar, eventueel op . Volgens TACO is yacon een product met erg . Eén daarvan is wel de Yacón (Smallantus sonchifolius), een plant afkomstig uit het.


In een grote pot is de Yacón goed voor te telen binnenshuis. Gemakkelijk te telen , verlangt wel een losse aarde en een zonnige standplaats. Daarnaast de portaal informatie betreffende de planten, teelt en productie.


De broedknollen als de eetknollen van yacon kunnen relatief lang bewaard worden mits aangepaste bewaaromstandigheden. Biologische boer Henk Bunskoek is de eerste boer in Overijssel die de Yacón teelt.


De groente is erg gezond en bevat veel natuurlijke suikers . Je kan de indianenaardappel ook telen in grote potten om zijn. We begonnen dit jaar ook met de teelt van pastinaak en zoete aardappel. DLV Plant zoekt telers die volgend jaar de teelt van yacon op kleine schaal willen testen.


Enkele telers hebben zich inmiddels gemeld.

Bij yacon , een Andes-knol waar hij afgelopen seizoen sterk op. In Nederland is energie gestoken in de teelt van yacon en het vermarkten. De Stichting Boerderij De Viermarken begon drie jaar geleden in Enschede met het telen van yacón. Ook hier is de plant gemakkelijk te telen.


De knol is potentieel interessant voor de . Kom de yacon bekijken, voelen, ruiken en proeven.


Geen lezing of voordracht , maar een infostand waar je terrecht kan. En niet onbelangrijk: er zijn bij het telen geen . Men wil diezelfde techniek ook introduceren voor de teelt van pompoenen. PCG) legt zich toe op de introductie van het knolgewas Yacon. Moet er meer vraag komen, dan is die hoeveelheid volgens hem nog altijd naar boven op . De teelt en veredeling van deze innovatieve rassen is niet alleen gunstig voor .

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.