lundi 21 octobre 2019

Bestuiving

De bestuiving van blauwe besse. Deze overdracht wordt bestuiving genoemd. Het stuifmeel moet van de meeldraad naar de stamper worden overgebracht . Bestuiving is een belangrijke stap in de voortplanting van zaadplanten.


De overdracht van stuifmeel naar de stamper van een bloem noemt men bestuiving. Vindt die overdracht plaats door de hulp van de win dan noemt men die .

Dat kan de stempel zijn van dezelfde bloem, . Hoe komt dit allemaal tot stand? Belangrijk is te weten welke soorten bestuiving er zijn en wat de bestuivers zijn. Weet jij hoe belangrijk bijen zijn bij het in standhouden van planten en bomen?


De pollenkorrels van de helknoppen moeten terecht komen op de stempel van de stamper. De voortplanting van planten gebeurt door bestuiving en bevruchting. Bij bestuiving komt stuifmeel (de mannelijke voortplantingscellen) terecht op de stamper . Zelfbestuiving, Kruisbestuiving, Geen bestuiving.


De meeste planten zijn afhankelijk van bestuiving door bijen.

Meer over de bestuiving en de fysieke wereld van de bijen vindt u hier. De leerlingen leren het nut van planten en bestuivers voor de mensen en de natuur. In Nederland worden hiervoor, naast wilde bestuivers ook hommels en honingbijen ingezet.


Ze worden onder andere gebruikt in de fruitteelt, glasgroenteteelt . Bloemen die ingericht zijn voor windbestuiving produceren heel veel licht stuifmeel. In april en mei zitten de takken van de appel- en perenbomen vol met witroze bloesem. Met al die bloemetjes is de boomgaard net een grote . Overdracht van stuifmeel van de mannelijke naar de vrouwelijke geslachtsorganen van zaadplanten.


Om bestuivers over te halen stuifmeel van de ene naar de andere bloem te vervoeren hebben orchideeën verschillende strategieën ontwikkeld.


De plant zelf zal prima kunnen leven zonder dat er bestuiving plaats vindt, de bloemen zullen verwelken en in het volgende bloei seizoen zal hij het opnieuw . Insecten spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van planten. Ze vliegen van bloem tot bloem om nectar te verzamelen. Hierbij kruipen ze tot diep in de . Monitoren van bestuivers is hard nodig om de gaten in onze kennis te dichten, we weten van de meeste soorten niet hoe het ermee is”, . In de appelteelt is kruisbestuiving nodig . Insecten zoals bijen, zweefvliegen en vlinders zijn belangrijk voor bestuiving van wilde planten en landbouwgewassen.


Ongeveer van de bestuiving gebeurt door dieren waarvan insecten het grootste aandeel voor hun rekening nemen. Hoewel de honingbij waarschijnlijk de .

Bij veel gewassen is bestuiving essentieel voor een goede vruchtzetting. Een optimale zaadzetting is alleen mogelijk als er voldoende bestoven is. Is dit niet mogelijk, bestaan er ook een aantal zelfbestuivende appelrassen.


En natuurlijk spelen insecten een belangrijke rol bij de bestuiving van appelbomen,. Het beschermt de bijen en helpt andere bestuivers om hun werk voort te kunnen zetten. Biologische teelt maakte al geen.


Straks robotbijen in plaats van . Wilde bijen leveren een belangrijke bijdrage aan de bestuiving van gewassen. Hun bijdrage aan de productiewaarde van appels en blauwe .

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.